INSPIRACJE / Bez kategorii / 19 listopada 2018

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Wykorzystaj porę na śliwki i upiecz ciasto czekoladowe z węgierkami!

Składniki:
• 2 puszki czerwonej fasoli
• 4 jajka
• 50g ksylitolu
• 3 średnie banany
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki imbiru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
• 3 łyżki kakao
• 300g śliwek węgierek

Przygotowanie:

Po odsączeniu fasolę przełożyć do miski, dodać żółtka, obrane banany, jogurt naturalny, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Zblendować wszystko na gładką masę. Nastawić piekarnik na 200° C. Śliwki umyć, przekroić na połówki i pozbyć się pestek. Białka jaj ubić na sztywną pianę i dodać do masy czekoladowej. Połowę masy ciasta przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wylanej masie ułożyć pierwszą warstwę śliwek. Następnie wylać drugą porcję ciasta, a na niej wyłożyć resztę śliwek. Piec ok. 80 minut . Po wystudzeniu wstawić ciasto na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Kaloryczność : 157 kcal w 100 g

Smacznego!

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Upalna 2/3, I piętro
Białystok

516 497 077 | kontakt@poradniadietopraktyka.pl


Pobierz bezpłatnie nasz 
E-book